Bandenfabrikant Michelin werd in 1889 opgericht door de gebroeders Michelin en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste bandenfabrikant ter wereld. Michelin geeft sinds 1900 elk jaar het rode boekje uit, in dit boekje wordt onder andere de gastronomische kwaliteit van restaurants aangeduid met een maximum van drie sterren. Hoe meer sterren een restaurant krijgt hoe beter de kwaliteit van het eten, de bediening en algehele kwaliteit van dit restaurant is.
Hoewel de Micheling gids een grote naam heeft in de wereld van de gastronomie is concurrent GaultMillau marktleider in België met haar Belux gids. GaultMillau beoordeelt restaurants, hotels, koks en sommeliers en kent ze op basis van kwaliteit en vakmanschap maximaal 20 ‘koksmutsen’ toe. De GaultMillau gids wordt in Nederland onder de naam Proefschrift Restaurant & Hotel Jaargids Nederland uitgegeven, echter is deze lang niet zo bekend als de Michelingids.
Waarom kent Michelin sterren toe?
Het rode boekje van Michelin is bedoeld om weggebruikers te informeren over de kwaliteit van restaurants en hotels, men begon met alleen Franse restaurants en hotels te beoordelen en introduceerde de eerste ster (wat eigenlijk meer op een bloem lijkt) in 1928.
De gids, die in eerste instantie gratis was, is inmiddels een begrip in culinair Europa en vooral de sterren die worden toegekend aan de kwaliteit van het eten spelen een belangrijke rol in de aantallen bezoekers van een restaurant.
Restaurants worden anoniem bezocht door medewerkers van de Michelin gids en zij beoordelen de kwaliteit, originaliteit en versheid van het eten alsmede de manier waarop wordt geserveerd. Het krijgen en behouden van een Michelinster is voor veel chef koks een belangrijke motivatie om topkwaliteit te blijven leveren.
Sterren, bestekjes en huisjes
In de Michelin gids worden hotels en restaurants beoordeeld aan de hand van huisjes en bestekjes voor comfort en inrichting. Een restaurant met één ‘bestekje’ is eenvoudig, met vijf ‘bestekjes’ is absolute luxe. Een hotel met één huisje is eenvoudig, met vijf ‘huisjes’ is van alle luxe gemakke voorzien. De sterren geven echter enkel de kwlaiteit van het eten aan, en er zijn maar drie sterren te verdienen. Het aantal sterren wordt los van het aantal bestekjes beoordeeld. In de Michelin gids worden de sterren als volgt beschreven:
Eén ster
Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).
De ster wijst op een goed rustpunt op uw route. Maar vergelijk niet de ster van een luxueus bedrijf met hoge prijzen met die van een klein restaurant dat ook een verzorgde keuken tegen redelijke prijzen biedt.
Twee sterren
Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour).
Bijzondere specialiteiten en wijnen. Verwacht geen lage prijzen.
Drie sterren
Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage).
Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn overeenkomstig.
Bekij hier een overzicht van culinaire arrangementen bij Nederlandse restaurants met een Michelin ster.
De Michelin sterren voor 2015 zijn uitgereikt, bekijk hier de winnaars en verliezers.
Margreet en Chris
Gisteren waren wij in restaurant Tov waar wij een buitengewoon heerlijk diner hebben gehad met uiterst vriendelijke bediening. Waarom heeft Tov geen Bib meer?Dat schets onze verbazing. Wij komen hier regelmatig en zijn nog nooit teleurgesteld!
Margreet en Chris
Florian
Ja soms is het toekennen of niet-toekennen van een Bib Gourmand (zaken met een goed driegangenmenu voor maximaal 35 euro) door Michelin opzienbarend. Wellicht dat er een nominatie voor een echte Michelin ster in het vooruitzicht ligt?
Een restaurant kan niet een Bib en een ster hebben van Michelin, dus wellicht dat de kwaliteit zo goed is dat de Bib wordt vervangen door een ster. Gaat de prijs meestal wel iets omhoog…
Ik zou graag eens in Schagen gaan eten bij Tov, ook zonder Bib kan het eten en de service in een restaurant fantastisch zijn natuurlijk!
HF Renssen
Betreft restaurant Roes in Hulst
afgaande op de Michelin afgegeven Bib Gourmand zin we hier gaan eten. 9 juli 2016 , 18.30 uur. 4 personen
Toen w binnen kwamen waren we de enigen. we hadden gereserveerd.
Harde muziek.
Op onze vraag of het iets zachter kon kregen was het antwoord : Nee.!
want er komen misschien mensen die wel graag muziek horen!
Het was warm dus we vroegen om water. Er werd een karaf gevuld zonder de kraan even te laten lopen. Resultaat lauw water.
De Carpaccio was matig, waterig en zonder de gebruikelijke opmaak. (gebrande pijnboom pitten, Parmezaanse kaas, truffel of notenolie)
als hoofdgerecht had mijn vrouw : Risotto met kreeft.
De risotto was waterig, heel (te) veel doperwten en smakeloos. De kreeft was in één hap op. (4 cm max).
De bediening was onvriendelijk en ongeïnteresseerd en reageerde op onze vragen uiterst bot.
Voor een klein glaasje Cavia werd ons 7,50 euro berekend en voor het lauwe water 4 euro.
Ik ben echt geen klaag persoon maar dit restaurant is absoluut geen Bib Gourmand waardig.
m.v.g. HF Renssen
Florian
Vervelend te lezen dat het zo tegenviel. Ik herken het hoor, niet van dit restaurant maar van andere: je vraagt je dan af of de bediening wel zit te wachten op klanten. Zou het de Zeeuwse nuchterheid zijn, die grenst aan de Noord-Hollandse botheid?
Afgelopen weekend verbleef ik in Brabant, en heb gemerkt dat men daar een stuk zachter is, niet alleen de toon maar ook de woorden zijn duidelijk ‘ronder’.
Voor het eten geldt, denk ik: verwacht nooit te veel, dan kan het alleen maar meevallen. Maar als men een ‘BiB’ krijgt, tsja, dat schept verwachtingen…